Pelvik Konjesyon Sendromu
Pelvik konjesyon Sendromu nasıl bir hastalıktır?
Pelvikkonjesyon sendromu yumurtalık ve rahim çevresindeki toplardamarların tıpkı bacak varislerinde olduğu genişlemesidir. Birden çok gebelik geçirmiş kadınlarda sık görülür. Hamilelik sürecinde gebelik kesesi ve rahim çevresi damarlarda fazla kan akımına bağlı olarak genişlemeler olur, genellikle doğumla birlikte eski haline dönerler. Rahim ve yumurtalık çevresi toplardamarlarda kapak yetmezliği gelişirse bir kısım hastada bu genişlemeler gerilemez ve varisleşirler.
Belirtiler nelerdir?
En sık şikayet karın alt kısmında (pelvik bölge ) duyulan kronik ağrılardır. Bazı hastalarda ağrı olmayabilir.Ağrı uzun süre ayakta kalmayla ortaya çıkabilir veya artabilir. Adet öncesi ve adet dönemlerinde ağrı sıklığı fazlalaşır. Bazı hastalarda cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ağrı ortaya çıkabilir.
Ağrı dışında dış genital bölgede tıpkı bacak varisleri gibi varisler ortaya çıkabilir.
Anormal adet kanamaları, alt karın bölgesinde dokunmakla hassasiyet ve pelvik basınç hissi gibi şikayetler olabilir.
Nasıl tanı konur?
Hastanın şikayetleriyle tanıya gitmek güçtür. Kadınlarda ağrı ve benzer yakınmalar oluşturan bir çok neden vardır. Radyolojik inceleme yöntemleriyle kolayca tanıya gidilir. Renkli dopplerultrason ve tomografi kesin tanı koyar. Venografi yapılarak hem yumurtalık ve rahim çevresi varis görüntülenir hem de aynı seansta tedavi işlemi yapılabilir.
Tedavi edilmeli midir?
Hastaların herhangi bir şikayeti yoksa tedavi edilmesi gerekmez. Eğer hastada yakınmalar oluşturup yaşam kalitesini bozuyorsa, dış genitallerde şişlik gibi sorunlara yol açıyorsa tedavi gerekebilir.
Nasıl tedavi edilir?
Tedavinin amacı kapak yetmezliği olan toplardamarın kapatılmasına dayanır. Genel anestezi gerekmez, ameliyat değildir.
Kasıktan, boyundan ve koltukaltı toplardamarından ince bir iğne ile girilerek yetmezlik yapan damarlar ve varisler kapatılır. Ameliyat olmayıp 1-2 mm lik delikten tüm işlemler yapılır. İşlem anjio altında kasık toplardamarlarına ulaşılarak yapılan embolizasyon (damar tıkama) işlemidir. Bıçak veya ameliyat izi bırakmaz.
Hastane yatışı gerekmez, hastalar aynı gün taburcu edilirler.