Varis Nedir?

Varis, venöz yetmezlik sonucu gelişen bir toplardamar hastalığıdır. Kanın kalbe geri dönüşünü sağlayan toplardamarların içerisinde kanın göllenmesi sonucu varisler ortaya çıkar. Normalde taplardamarlar içerisinde kalbe doğru tek yönlü çalışan kapakçıklar bulunur. Venöz yetmezlik geliştiğinde kapakçıklar zayıflayıp tam kapanmaz hale gelir, kalbe doğru akan kandan bacaklara doğru geriye kaçış olur. Kapakçıkları fonksiyonlarını tam yerine getiremeyen bu venlerde ve bu venlere dökülen daha küçük çaplı damarlarda genişlemeler meydana gelir, bacaklarda gözle görülen mavi-yeşil solucanvari bir görünüm alır. Genişlemiş bu şişkin damarlara varis diyoruz. Geriye doğru kaçan kanın damarlarda oluşturduğu basınç artışı varis oluşumunun ana etkenidir.

Bacak varisleri toplumda çok sık görülen bir hastalıktır. Genellikle genç yaşta başlar ve yıllar içerisinde yavaş yavaş ilerleyerek yaşam kalitesini bozar. Kılcal varislerin sıklığı %60 gibi yüksek bir rakam olmakla birlikte büyük varisler %15-20 insanda görülür.
Varisi olan her kişiye varis hastası demek doğru değildir. Bacaklarda varis yaygınlığı, yanma, kramp ve ayak-ayak bileğinde kaşıntı gibi şikayetler ile birliktelik varis hastalığını gösterir. Bazı hastalarda bir-iki kılcal varis dışında görsel bir varisi olmamakla birlikte ile yaşam kalitesini bozan yaygın şikayetleri olabilir. Buna karşın yaygın varisi olan bir kişinin kozmetik problem dışında bir şikayeti olmayabilir.

Bacak varisleri toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. (Toplumda görülme sıklığı erkeklerde %40-45, kadınlarda %50-55) Sık görülmesi, yaşam kalitesini bozması ve ilerlemiş varislerde tromboflebit gibi ciddi problemlere yol açmasına rağmen, kısa bir süre öncesine kadar hekimler ve hastalar tarafından tedavisinden kaçınılan bir hastalık olmuştur.

Son 15-20 yıl içerisinde Doppler ultrasonografinin yaygınlaşmasına bağlı tanı yöntemlerinin kolaylaşması ile tedavisinde ameliyatsız yöntemlerin (damar içi lazer, radyofrekans uygulamaları) gelişmesi ve her geçen gün yeni teknolojilerin eklenmesi hastalığa bakış açısını değiştirmiştir.

Günümüzde modern tedavi yöntemlerini kullanarak genel anestezi gerektirmeden, 1 saat gibi kısa bir sürede varislerden kurtulmak mümkündür. Kolay ve hızlı bir tedavi gibi görünse de, uygun teknikle doğru planlama ve uygulama yapmak tedavi başarısı ve tekrar nüksetmemesi açısından önemlidir.