Varikosel Tedavisi
Varikosel nasıl bir hastalıktır?
Varikosel testislerden (yumurtalık) kanı kalbe taşıyan toplardamarlarda kapak yetmezliği sonucu testis çevresindeki damarların genişleyip varisleşmesidir. %90 sol testisi tutmakla birlikte iki taraflı da olabilir, çok nadiren sadece sağ testis damarlarında varisleşme oluşabilir.
Belirtiler nelerdir?
En sık belirti sol kasıkta kronik ağrı oluşturur.
Dokunmakla solucanvari şişkinlikler ele gelir.
Bir çok hasta tarafından önemsenmemekle birlikte, ileri evrelerde infertilite (kısırlık) nedeniyle hastalar doktora başvururlar.
Nasıl tanı konur?
Genellikle hastalar kronik testis ağrısı nedeniyle üroloji uzmanlarına başvururlar. Renkli dopplerultrasonla toplardamar kapak yetmezliği tanısı konabilir, varisler görülebilir. Ek incelemeye gerek olmadan renkli dopplerultrasonla kolayca tanı konur.
Tedavi edilmeli midir?
Herhangi bir şikayet oluşturmuyorsa tedavi gerekmez.
-Ağrı
-testiste (yumurtalık ) atrofi (küçülme )
-sperm sayısında ve kalitesinde azalma (kısırlık oluştururyorsa)
Bu şikayetleri meydana getiriyorsa tedavi etmek gerekebilir.
Hangi tedavi?
İki türlü tedavisi mümkündür. Ameliyat ve amaliyatsız olarak Varikosel embolizasyonu seçenekleridir.
Varikoselin klasik tedavisi ameliyat olduğundan hala çok sık kullanılan bir yöntemdir.
Ameliyat ve ameliyatsız Varikosel embolizasyonu etkinlikleri birbirine çok yakındır. Hastalar ikisinden birini tercih edebilirler.
Ancak daha önce varikosel ameliyatı olmuş hastalarda tekrar varikosel ortaya çıkmışsa Varikosel embolizasyonu etkinlik açısından öne çıkmaktadır.
Varikosel embolizasyonu tüm dünyada 30 yılı aşkın süredir yapılmakta ve giderek daha sık yapılmaya başlanmıştır. İşlem sırasında toplardamar görülerek kapak yetmezliği yapan damarların kesin tespiti ve buna göre tedavisi çok önemli bir avantajdır.
Varikosel embolizasyonu ameliyat değildir, genel anestezi gerektirmez. Hastane yatışı gerektirmez, hastalar işlemden birkaç saat sonra taburcu edilirler. Ameliyat olmadığından enfeksiyon veya testis hasarı söz konusu değildir.
Varikosel embolizasyonu nasıl yapılır?
Anjio altında kasık veya kol damarlarından ince bir iğne girilerek 1 mm kalınlığında ince borucuklarla yetmezlik yapan testis toplardamarına ulaşılır ve tüm işlemler bu ince borucuk aracılığıyla yapılır. Testis toplardamarına ulaşıldıktan sonra yetmezlik (reflü) yapan damarlar görüntülenir, reflü yapan tüm damarlar tespit edilir ve son teknolojik cihazlarla bu damarlar kapatılır. Yetmezlik yapan damarlar arasında oluşmuş bağlantılara yönelik yine bu ince borucuktan özel ilaçlar verilerek kapatılır, varikoselin tekrarlama riski azaltılır.
Kasık veya kol düzeyinde giriş yeri lokal anestezi ile uyuşturulur, 1-2 mm lik delik açılarak tüm işlemler buradan yapılır. Hasta yatışı, genel anestezi gerektirmez, hastalar 2-3 saat sonra taburcu edilirler.