Pankreas Biyopsisi

Pankreas kitlelerinin kesin tanısını koyma amaçlı alınan perkütan (deriden yapılan kapalı biyopsi) kalın iğne biyopsisidir.  Genellikle ultrason veya  tomografi eşliğinde yapılan kalın iğne biyopsisidir. Tüm işlem aşamalarının görüntüleme rehberliğinde yapılması körleme yapılan biyopsilerin olası zararlarının önüne geçilmiş olur.


PANKREAS BİYOPSİSİ GEREKLİ MİDİR?

Pankreas  tümörlerinin kesin tanısını koymak, iyi veya kötü huylu olduğunu ortaya çıkarmak ve tedavisini planlamak için yapılır.


PANKREAS  BİYOPSİ ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

Bazı kan tahlillerine bakılarak hastaların kanama ile ilgili olabilecek sorunları var mı, araştırlır. Son bir ay yapılmış tahliller varsa yeni tahlil yapmaya gerek olmayabilir. Kullanılan kan sulandırıcı ilaçları varsa (cumadin, cleaxane, heparin gibi) uygun bir şekilde kesilir. Hastanın ultrason ve tomografilerine bakılarak biyopsi yapılacak böbrek dokusu veya kitlesi  değerlendirilir, ona göre planlama yapılır. Hastalardan biyopsi işleminden önce  en az 6 saat aç kalması istenir. Sürekli kullanılan bir ilaç varsa az bir su ile alması istenir.


PANKREAS  BİYOPSİSİ GÜVENLİ MİDİR?

Tüm işlem aşamaları görüntüleme (ultrason veya tomografi) eşliğinde olduğundan son derece güvenlidir. Ancak bilinmesi gereken her iğne biyopsisinde seyrekte olsa bazı riskler mevcuttur. Görüntüleme ile pankreas kitlesinin uygun yeri seçilerek işlem sırasında görerek yapılır, damar veya başka dokuların zarar görmesinin önüne geçilmiş olur.


İŞLEM AĞRILI MIDIR?

Tüm biyopsi işlemlerinde olduğu gibi iğnenin giriş yeri lokal anestezi ile uyuşturulur, iğne girişi hissedilmez. Korku ve endişe için damardan rahatlatıcı ilaçlar verilerek ağrısız ve konforlu geçmesi sağlanmış olur.


İŞLEM NASIL YAPILIR?

Hasta işlem için alındıktan sonra biyopsi yapılacak bölge bir kez daha değerlendirilir. O bölgeye yönelik  tam sterilizasyon için hazırlık yapılır. Lokal anestezi uygulandıktan sonra işleme geçilir. Deride 1-2 mm çapında bir delik açılarak ultrason eşliğinde biyopsi işlemi tamamlanır.

İşlem süresi  15  dakika sürmekle birlikte deri uyuşturulduktan sonra 3-4 dakikadan kısa sürede işlem bitmektedir. İşlemden sonra hasta 4-5 saat yatakta dinlendirilir. Ardından son bir kez kanama kontrolü için ultrasonla inceleme yapılır, hasta evine gönderilir.


DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

İşlemden sonraki 24 saat ağır işlerden kaçının.
İşlemden 2 saat sonra sıvı içecekler, 4 saat sonra her türlü yiyecek alınabilir.
İşlem yerinde ağrı varsa herhangi bir ağrı kesici kullanılabilir.