Meme Biyopsisi

Meme biyopsisi meme kitlelerine yönelik parça alma işlemidir. Mamografi, ultrason ve bazen MR sonrası kanser kuşkusu veren meme lezyonlarına yönelik yapılan işlemdir. Kanser kuşkusu varsa kuşkuyu dağıtmak, kanser düşünülüyorsa kanser tipini tayin etmek için yapılır.

 

MEME BİYOPSİSİ GEREKLİ MİDİR?

Eğer mamografi, ultrason ve MR incelemesinde kanser şüphesi mevcut ise biyopsi yapılmaktadır. bu tetkikler sonucunda güçlü kanser şüphesi varsa şüpheyi doğrulamak veya ortadan kaldırmak için biyopsi yapmak gerekir. Ayrıca kanser gibi kötü huylu bir şey çıkarsa tedavinin planlanması için gereklidir.

 

MEMEBİYOPSİSİ GÜVENLİ MİDİR?

Tüm işlem aşamaları görüntüleme (ultrason) eşliğinde olduğundan son derece güvenli ve kolay bir işlemdir. Ultrason ile kuşkulu lezyonlar tek tek incelenerek lezyona göre bazen ince bir iğne bazen kalın iğne ile biyopsi yapılır. Kalın iğne 1 mm den çok daha ince olup parça biyopsisi anlamında kullanılmaktadır.
Böylece meme lezyonlarının İyi veya kötü huylu olup olmadığı ortaya konur.

 

İŞLEM AĞRILI MIDIR?
Tüm biyopsi işlemlerinde olduğu gibi iğnenin giriş yeri lokal anestezi ile uyuşturulur, iğnenin girişi hissedilmez.İğneden korkan insanlar için damardan rahatlatıcı ilaçlar verilebilir.

 

İŞLEM NASIL YAPILIR?

Hasta işlem için alındıktan sonra biyopsi yapılacak bölge bir kez daha değerlendirilir. Lezyona göre ince veya kalın iğneyle mi yapılacağına karar verilir.Biyopsi yapılacak bölgeye Lokal anestezi uygulandıktan sonra işleme geçilir.Toplam İşlem süresi 10 dakikayı geçmez.

 

BİYOPSİ SONRASI İSTENMEYEN DURUMLAR
Meme biyopsi işleminde istenmeyen durumlar doğru teknik yaklaşımla ve ehil ellerde çok nadirdir. İstenmeyen sonuçlar arasında kanama, enfeksiyon gibi durumlar gelişebilir.


DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Meme biyopsilerinden sonra herhangi bir kısıtlama yoktur. Hastalar normal günlük hayatlarına dönerler.