Lazerle Varis Tedavisi
Lazerle varis tedavileri 2001 yılından bu yana her geçen gün artan teknolojik gelişmelerle beraber yaygın kullanılmaya başlanmış ameliyatın yerini almıştır. Ameliyata göre daha etkin, kolay ve hasta konforu açısından üstündür. Genel anestezi gerektirmez, lokal anestezi ile 1-3 mmlik damara giriş yerinden tüm işlemler yapılır. İşlem ağrısız olup işlem sonrası hasta yürüyerek evine gider.
Lazerle tedavi diğer ameliyatsız işlemlere göre en popüler, en sık uygulanan yöntemlerden biri olup, ısı ile damarın içten kapatılmasına dayanan bir yöntemdir.
Lokal Anestezi Uygulaması
Lazerle varis tedavisinde amaç; varise sebep olan kaynak damarın yani yüzeyel ana toplardamarın lazer uygulaması ile kapatılması ve dolaşım dışı bırakılmasıdır. Bu işlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Kaynak damarın reflüye neden olduğu en uç kısmından küçük bir iğne deliğinden giriş yapılarak, kasıkta ana damara birleştiği noktaya dek lazer fiberi damar içerisine yerleştirilir. Sonrasında bu damar çevresine özel hazırlanan anestezik sıvı verilerek(tümesan anestezi), hem lokal anestezi ile hastanın işlem sırasında ağrı duyması engellenir, hem de damar çevre dokudan izole edilerek sinir ve yumuşak doku zedelenmesi önlenmiş olur. Bu işlemler ardından damara yerleştirilen lazer fiberi ile damarın kapatılması esasına dayanır.
Lazerle varis tedavisinin avantajları
-ultrason eşliğinde yapılır, tüm variköz damarlar görülerek yapıldığından ciltte görülmeyen damarlara da müdahale edilmiş olur.
-genel anestezi gerekmez
-hiçbir iz kalmaz
-yatış gerekmez, hasta masadan kalktıktan sonra yürüyerek eve gider
Köpük Skleroterapi
İşlem sonrası ana damar dışındaki varis damarlarına köpük tedavisi de uygulanarak tedavi sonlandırılır. Hasta yaklaşık 15 gün süreyle varis çorabı giyer, sonrasında yapılan Doppler ultrason incelemesiyle tedavinin sonuçları değerlendirilerek tedavi tamamlanmış olur.
Ameliyatsız tedavide lazer sistemleri en kolay ulaşılabilen tedavi yöntemi olmakla birlikte, teknik özelliklerinin bilinerek doğru uygulama yapılması hasta konforu ve tedavi başarısı için önemlidir.