Kılcal Varis Tedavisi
Kılcal Varis
Kılcal varis, bacakta cilt ve hemen cilt altına yerleşmiş örümcek ağına benzer şekilde belirginleşen ince toplardamarlardır. Kılcal varis oluşumunda en büyük etken, genetik yatkınlıktır. Özellikle kadınlarda görülen bu tür varis oluşumunda hamilelik, hormonal etkenler, çalışma koşulları önemli rol oynar. Kılcal varisler genellikle estetik kaygılar dışında şikayet yaratmasa da, ilerlemiş kılcal varislerde kalınlaşma ile birlikte hafif ağrı, yanma, kaşıntı, kramp gibi şikayetlere yol açabilmektedir. Kılcal varisleri olan kişilerde, altta yatan ileride oluşabilecek ciddi varis problemlerini araştırmak için öncelikle renkli Doppler US ile değerlendirme yapılması uygun olacaktır. Bu şekilde daha net ve kesin bir tedavi planlamak mümkün olur. Altta yatan bir problem saptanmazsa kılcal varis tedavisinde skleroterapi(iğne tedavisi) ve yüzeysel radyofrekans veya lazer uygulaması yapılır. Bu tedavi şekillerinden hangisinin yapılması gerektiğine kılcal damar çapına, dağılımına, hastanın ten rengine, daha önce tedavi olup-olmamasına göre karar verilir.
Kılcal Skleroterapi Uygulaması
İster kılcal ister kalın varisler olsun dünyada en sık uygulanan, etkinliği kanıtlanmış ve uygulandığı alanda çoğunlukla tek seferde sonuç alınabilen, damarda kimyasal yolla tahribat oluşturarak damarı yoketmeye yönelik bir tedavi metodudur. Kılcal varislerde skleroterapi uygulamasında çokince uçlu iğneler ile damara girilerek damarı kurutmak için enjeksiyon yapılır. Skleroterapi sıvı veya köpük olarak uygulanabilir. İşlem sonrası sıkı bandaj veya varis çorabı ile kompresyon uygulamak gereklidir. Skleroterapi kılcal varislerde birden çok seans gerektirebilir, bu varislerin kalınlığına, dağılımına ve yoğunluğuna göre değişmektedir.
Kılcal Radyofrekans İğnesi
Radyofrekans yöntemi, cilt üzerinden kılcal varislere çok ince bir iğne ucuyla uygulanan radyofrekans enerjisinin damarı direkt harap etmesi ve ortadan kaldırmasına yönelik bir tedavidir. Bu anlamda eğer etkin ve uygun çaptaki ince kılcallara uygulanırsa tek seansta kılcal varislerden kurtulmak mümkündür. Damar çapı kalınlaştıkça etkinliğinin düşmesi bir dezavantajdır. İşlem uygulanırken uygulama bölgelerinde arı sokmuş gibi kabartılar oluşur, aynı gün içerisinde gerilerken uygulandıktan sonraki dönemde 2-4 hafta periyotta uygulama noktalarında cilt üzerinde ince kabuklanmalar olabilir. Bunlar normal olup varisle birlikte kaybolurlar.
Yüzeysel(Ekzo) Lazer Uygulaması:
Yüzeysel lazerde ise lokal soğutma veya anestezi uygulaması sonrası damarlar üzerine uygulama yapılır. İşlem sonrası bandaj gerekmez. 1-2 mm çaplı damarlar dışında etkinliği düşüktür