Bronşial Embolizasyon

Hemoptizi (akciğer kanaması ) nedir?

Ağızdan kan gelmesi ile sonuçlanan akciğer kaynaklı kanama olarak tariflenebilir. Her ağızdan kan gelmesi hemoptizi olarak değerlendirilmemelidir. Mide ve boğaz kaynaklı kanamalar öncelikle dışlanır, tetkiklerle akciğer kaynaklı olduğu kanıtlanmalıdır. Kanama miktarı fazla olabileceği gibi tükürükle karışık pembe- kırmızı renkte kanama olarak ta karşımıza çıkar.

Kimlerde görülür?

-tüberküloz
-bronşektazi
-akciğer kanseri
-zatürre (pnomoni)
-kronik bronşit
-mantar hastalığı
-vb

 

Neden önemlidir?

Kimi hastada tükürükle karışık hafif bir kanama olabileceği gibi hayatı tehdit eden ciddi kanmalar da meydana gelebilir.
Yukarıda saydığımız bir kısım hastalıklarda akciğeri besleyen damarlar normal formunu yitirip kanama odağı haline gelirler. Bu damarlar bazen akciğerin hava odacıklarına kanı sızdırarak bazen damarlar doğrudan patlayarak kanamaya neden olurlar. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi önemli olmaktadır.

Nasıl tedavi edilir?

İki türlü tedavisi mevcuttur;
1. Ameliyatla akciğerin kanma yapan bölümü damarlarıyla birlikte alınması

2. Ameliyatsız anjiyo yöntemiyle embolizasyon tedavisi

Bronşial Embolizasyon tedavisi

Bu tedavi ameliyat değildir. Genel anestezi gerektirmez. İşlem sırasında ağrı-sızı olmaz. Hastalar aynı gün taburcu edilir, günlük hayatlarına dönerler.

Embolizasyon işlemi genellikle kasıktan damara giriş yapılması ve buradan ilgili damara ulaşacak bir kateter ilerletilmesi ile gerçekleştirilir. Embolizasyon yapılan olan damara ulaşıldığında anjiografi çekilerek anormal kanama yapan damar ortaya konur, kanama odağı belirlenir. Damar içine küçük partikülleryada metalik bir sarmal ilerletilerek damar kapatılır, kanama anında durdurulur. İşlemi takiben bir kez daha anjio çekilip kanamanın durduğu görülerekkateterler çıkarılır. İşlem süresi yapılan damara ve damar sayısına bağlı olarak 1- 2 saat arasında değişebilir. Hastalar işlem sonrası 6 saat saatlik yatıştan sonra taburcu edilirler.