Akciğer Biyopsisi

NE AMAÇLA YAPILIR?

Akciğer iğne biyopsisi, akciğer kitlelerinin tanısını koymak için yapılır. Bu kitleler akciğerinde içinde olabileceği gibi göğüs duvarında, akciğer zarlarında veya göğüs boşluğunun herhangi bir dokusundan kaynaklanabilir. Bazen göğüs boşluğundaki lenf bezelerinden de biyopsi alma gereği doğabilir.

AKCİĞER BİYOPSİSİ GEREKLİ MİDİR?

Akciğer kitlelerinin tedavisi farklılık göstermekte olupdiğer tüm tümörlerde olduğu kitlenin adının konmasının ardından tedavi planı ortaya çıkmaktadır. Radyolojik değerlendirmelerin ardından biyopsi gereği ortaya çıkmış hastalara yapılır.

AKCİĞER BİYOPSİ ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

Bazı kan tahlillerine bakılarak hastaların kanama ile ilgili olabilecek sorunları var mı, araştırlır. Son bir ay yapılmış tahliller varsa yeni tahlil yapmaya gerek olmayabilir. Kullanılan kan sulandırıcı ilaçları varsa (cumadin, cleaxane, heparin gibi) uygun bir şekilde kesilir. Hastanın tomografilerine bakılarak biyopsi yapılacak akciğer kitlesi ve kitleye ulaşım yolu değerlendirilir, ona göre planlama yapılır.

Hastalardan biyopsi işleminden önce en az 6 saat aç kalması istenir. Sürekli kullanılan bir ilaç varsa az bir su ile alması istenir.

İŞLEM AĞRILI MIDIR?
Tüm biyopsi işlemlerinde olduğu gibi iğnenin giriş yeri lokal anestezi ile uyuşturulur, iğnenin girişi hissedilmez. Korku ve endişe için damardan rahatlatıcı ilaçlar verilerek ağrısız ve konforlu geçmesi sağlanmış olur.

İŞLEM NASIL YAPILIR?

Diğer biyopsi işlemlerinden farklı olarak akciğer biyopsileri tomografi eşliğinde yapılır. Kitleye ulaşımın en kolay ve güvenilir olacak şekilde hasta tomografi masasına yatırlır. O bölgeye yönelik tam sterilizasyon için hazırlık yapılır. Lokal anestezi uygulandıktan sonra işleme geçilir. Deride 1-2 mm çapında bir delik açılarak tomografi eşliğinde iğne ile kitleye ulaşılır, biyopsi işlemi tamamlanır.
Biyopsi işlemi bittikten sonra Kontrol amacıyla tomografi çekilerek kanama ve akciğer zarları arasına hava kaçağı olup olmadığı kontrol edilir.
İşlemden sonra hasta 4-5 saat yatakta dinlendirildikten sonra hava kaçağı kontrolü için akciğer grafisi çekilerek hasta ayaktan evine gönderilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?
İşlemden sonraki 24 saat ağır işlerden kaçının.
İşlemden 2 saat sonra sıvı içecekler, 4 saat sonra her türlü yiyecek alınabilir.
İşlem yerinde ağrı varsa herhangi bir ağrı kesici kullanılabilir.