Böbrek Kist Tedavisi
Böbrek kistleri toplumda çok sık karşılaşılan hastalıklardır, çoğunluğu iyi huyludur. Kist içi sıvı dolu keseyi tarif eder. Kitlenin eşlik etmediği kistler neredeyse her zaman iyi huyludur. Vücutta bir çok organda görülebilir. Basit böbrek kistlerinin büyük çoğunluğu tedavi gerektirmez. Bazı kanserlerde de kist oluşumu mümkünse de burada iyi huylu basit kistlerden bahsedilmektedir.
Peki basit kistler ne zaman tedavi edilmelidir?
Çoğu kist herhangi bir şikayete veya hastalığa neden olmadığı için herhangi bir tedavi gerektirmez . Sadece ağrı, hipertansiyon, enfeksiyon veya idrar yolu tıkanıklığına neden olan kistler tedavi edilmektedir.Büyüyorsa ve ağrı veya baskı oluşturma gibi şikayetlere yol açıyorsa tedavi edilmelidir.
Tedavi edilmeden önce mutlaka kanser olmadığı araştırılmalıdır.
Kistlerin perkütan tedavisi
Lokal anestezi ile uyuşturularak 1-2 mm çapında delikten işlem yapılır. Uyuşturma sonrası, ince bir iğne ile kist içine girilir ve kist boşaltılır. Bu kistlerde tekrarlama riski olduğundan boşaltıldıktan sonra alkol ablasyon veya skleroterapi yapılır. Büyük kistlerde etkin tedavi için bir süre içerisine bir kateter yerleştirme gerekinimi doğabilir. İşlemler ultrason ve floroskopi eşliğinde yapıldığından komplikasyon riski oldukça düşüktür.