Hamilelikte Varis
Hamilelikte hormonal salgılar, büyüyen rahmin toplardamarlara baskısı nedeniyle yeni varislerin oluşumunu hızlandırır ve varolan varisleri daha belirgin hale gelmesine yol açar. Büyük varisi olan ve hamilelik düşünen bayanların hamilelikten önce varisleri tedavi ettirmesi önerilir. Orta boy varisler ya da kılcal varisleri için böyle bir öneri yoktur. Hamilelik öncesi varis varsa artabilir- büyüyebilir, yoksa yeni varis ortaya çıkabilir. Hamilelik öncesi varis yoksa hamilelik sırasında oluşan varisler sonrasında kaybolabilir. Gebelerde varis ikinci hamilelik sırasında daha fazla görülür. Özellikle gebelik sırasında fazla kilo alımı ve çoğul gebelik(ikiz,üçüz…) varise yatkınlığı artırır.
Günümüzde önerilen yöntem hamilelikten önce varislerin tedavi edilmesidir. Hamilelik sırasında özellikle ayak bileği bölgesinde görülen kılcal damarlar ya da kılcal varisler büyük varisler gibi şikayet oluşturmaz ve hamilelikten sonra genellikle kaybolur. Günümüzde önerilen yöntem hamilelikten önce varislerin tedavi edilmesidir.
Hamilelikte varis neden oluşur ?
Gebelerde varis, Gebe olmayanlarda varis oluşumu ile aynı mekanizma ile olmakla birlikte hormonal salgılar ve büyüyen rahmin baskısı gibi bazı ek faktörler devreye girer.
Gebelerde kan damarlarındaki kan miktarı arttığı için bu toplardamarlar ek yük bindirir.
Rahmin büyüyerek komşuluğundaki bacak ana toplar damarlarına baskı yapması, bacaklardan kalbe kan taşınmasını zorlaştırabilir. Ayakta biriken kan da damarlara ek yük bindirir ve toplardamarda varis oluşturur.
Gebelik sırasında vücutta artan Progesteron hormonunun damar duvarı gevşetici etkisi toplardamarların genişlemesine yani varisleşmesine yol açar.
Varisin kalıtımsal bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Anne ve babanızda varis varsa sizde de varis olma ihtimali diğer hamilelere göre daha fazladır.
2. vakit buldukça bol bol egzersiz yapın. En kolayı yürümek olmakla birlikte yüzme, bisiklet, koşma gibi bacak kaslarını çalıştıran tüm sporlar faydalıdır.
3. ayaklarınızdaki ödem ve şişlik spora rağmen devam ediyorsa bacaklarınızı yarım saat kadar kalp seviyesinin üzerine çıkacak şekilde yükseltin.
4. topuklu ayakkabı giymekten kaçının. Topuklu ayakkabılar adelelerinizin yeterince çalışmasını engeller.
5. kilo almak gibi karın içi basıncını artıran durumlardan kaçının.
6. gebelik sürecinde varis çorabı kullanımı ve hareketsizlikten kaçınmak faydalı olacaktır. Bayanlarda özellikle gebelik süreci ve doğumdan sonra varisler ortaya çıkar.
7. kaplıca ve sauna gibi sıcak ortamlardan kaçının. Sıcak ortamlar varise ait şikayetleri artırır. Soğuk ortamlar yakınmaları azaltır.
8. derin nefes egzersizleri yapın. Derin nefesle göğüs kafesinde negatif basınç oluşacağından bacaklardaki kanın kalbe akışı kolaylaşır.
Hamilelikte varisten korunmak için ne yapmalıyız?
1.gebelik sürecinde önerilen kilo sınırında kalmaya çalışın, fazla kilo almaktan kaçının.
2.yürüyüş ayaklarınızı rahatlatır, şişkinlik ve ödem azalır.
3. fırsat buldukça uzanarak ayaklarınızı yükseltin kalp seviyesinin üstüne çıkın.
4. uzun süre ayakta durmak veya oturmaktan kaçının.
5. sol tarafınıza yatarak uyuyun, ayak altına yastık koyabilirsiniz.
6. mümkün oldukça varis çorabı kullanın